2014. július 7., hétfő

VPN, TOR...


Üdvözletem mindenkinek!

Itt egy profi használati útmutató a NORD VPN Windowsra írt alkalmazásának használatához, plusz egy kis bevezetés a VPN rendszer terminológiájába, plusz némileg érintem a TOR network –ot is.

Bevezetés nélkül vágjunk bele: alkalmazás megnyit és…

Az első kép:
Bejelentkezés (“connect to server”) után ez a képernyő fogad. Amint láthatjátok első mező ‘username’ azaz felhasználónév, aztán ‘expiry’ date, - szolgáltatás lejárati ideje- mennyi időd marad /hány nap/hét/hónap – előfizetéstől függően/

Az első sorban az ‘username’ mellett a ‘devices’ /eszközök/ jelzi a csatlakoztatott eszközeitek számát. Maximálisan 2 eszköz csatlakoztatható.

Ip address: a VPN szerver által kiosztott IP címed látható itt, az enyémet jól kiikszeltem :D  

ISP location (internet service provider location ) – az internetszolgáltató földrajzi lokációja. Ez változó attól függően melyik országban levő VPN szerverre csatlakoztok.

Change server – szerverváltás. Ha például dupla titkosítású (double encrypted VPN) szerverre szeretnetek valtani az egyszeri titkosításúról. A szerver típusokról lentebb bővebben írok.

Ha a bal felső sorban levő ‘settings’ /beállítások/ menüre kattintotok, akkor az alábbi képernyőt kapjátok:



Start with windows – windows-zal együtt történő indítás. Ez néha nem működik automatikusan, ezért én minden esetben manuálisan csatlakozom. /bármi nemű  internetes aktivitást természetesen csak  csatlakozás UTÁN kezdünk!/

DNS servers: NEM kell használni, csak ha olyan országban laktok ahol az internetet a hatóságok erősen korlátozzák, egyéb esetben értelmetlen.

Auto connect: itt állítod be hogy automatikusan melyik országban lévő VPN szerverre csatlakozol az alkalmazás indítása után.

Default protocol: TCP vagy UDP. Az UDP gyorsabb,a TCP biztonságosabb. Az UDP használható pl. ha “Netflix” netes mozi csatornát akartok elérni vagy hasonló online streaming tevékenységet folytattok. Ellenben általam a TCP a javallott az erősebb titkosítás miatt, noha lassabb mint az UDP,de a biztonság amiért a szolgáltatást vásárolom felülírja a gyorsabb sebesség iránti igényemet.

Process  kill list: itt adjátok hozzá a programokat amelyek átmeneti csatlakozási hiba esetén az alkalmazás  AUTOMATIKUSAN bezár. Remek találmány, megelőzi az adatszivárgást a VPN szerverrel való átmeneti kapcsolatmegszakadás eseten /ilyen esetben visszacsatlakozni ismét manuálisan kell/. Fontos védelmi vonal, használd. /hogy kell hozzáadni kapcsolatmegszakadás eseten bezárandó programokat? klikk a “running processes’ –re, majd a felugró futó programok menüből dupla klikk a hozzáadni kivan alkalmazásra.

Következő kép:

Mikor az első képen látható ‘change server’ opciora kattintasz, a következő lehetőségeket láthatod /nyilván többet mint a képen, de a legördülő lista teljes tartalmát szimplán lusta vagyok kifotózni és betenni  ide/:

Szerverváltási opciók: double vpn, ultra fast tv, dedicated ip servers, standard, Anti dDos, Tor over VPN ,,,– mi ez?

Azt, hogy az elérhető legnagyobb biztonsági fokozat garantálása érdekében  bizonyos tevékenységek folytatása mellett TCP protokollt használsz azt mar tudod, mit jelentenek a fenti szervertípus leíró szavak?
-          Double VPN: dupla titkosítású VPN csatorna. Én EZT javaslom.

-          Ultra fast tv: pl. Netflix streamhez illetve hasonló netes televíziókhoz /amiket különben az országodban nem lehetne nézni a neten/ gyors es könnyű elérési vonal.
   
-          Dedicated IP: dedikált IP: Erre akkor van szükséged , ha dedikált IP címet, külföldet vagy ssl  szolgáltatást szeretnél vásárolni pl.  weblaphoz webáruházhoz stb. A dedikált IP-ért külön kell fizetni a VPN szolgáltatás felett.

-          Anti DDos: ez kísérleti stádiumban van, kísérleti jelleggel, a Nord VPN által készített DDos védelmi vonal. Mi a DDos? Distributed Denial of Service = szolgáltatásmegtagadással járó támadás vagy más néven túlterheléses támadás illetőleg elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás. Mit jelent? Az informatikai szolgáltatás részleges illetve teljes megbénítása, illetve a működési mód elterítése a normálistól túlterheléses támadással történő beavatkozással.

-          Tor over VPN:



A Tor over VPN egy következő szintre hivatott emelni a VPN nyújtotta biztonság fogalmát a TOR szerverháló bevonásával: először az ügyfél csatlakozik a Nord VPN szerverre, aztán a szerver átirányítja a TOR szerverhálóra, így először a nord vpn titkosítja az internetforgalmat, majd a mindenkitől független szabad  TOR szerverháló szolgáltat tovább.
Vegyétek figyelembe hogy a TOR szerverháló egy dzsungel, ellenőrizetlen vadhajtásokkal is, úgymint az "onion" - hagyma - oldalak. Mi ez? nem rendelkeznek domain névvel mint a hagyományos weblapok a hagyományos világhálón, nyilván okkal.
A TOR hálón hostolt tartalmakért senki nem vállal felelőséget. A Nord VPN nincs velük szerződésben, csupán elérést kínál a TOR szerverparkhoz.
A szabad TOR háló célja az internetes szólásszabadság fejlesztése, a visszakövethetetlenség és az aninimitás nyújtotta szabadsággal.
Legyél tudatában, a TOR szerverhálón találtok nagyon vegyes tartalmakat is.
Az Onion oldalakon található pl. a Wiki Leaks, Anonymus csoportok, CircleServices, TorPM, Titkos (!)  internetes keresőmotorok, Free Bibliotheca Alexandrina ,stb, itt egy rövid lista: 

A TOR network egy igazi kalandpark, csak óvatosan járkálj benne es legyél felkészült. A dinamikusan növekvő TOR hálózat megér egy külön cikket, lehetséges, hogy lesz ilyen is.
Addig is angolul tudok figyelmébe: https://www.torproject.org/








Remélem hasznos volt az anyag, üdvözlettel:

Baratheon