2012. április 26., csütörtök

[Frissült] VPN, biztonság, büntetések Németországban

Az elmúlt napok üzeneteiből ítélve úgy éreztem, eljött az ideje egy újabb post írásának. Remélem nem bánjátok.

Ebben az irományomban, a VPN-ekről lesz szó. Az írásomat az motiválta, hogy a napokban több, büntetéssel kapcsolatos levelet is kaptunk. Ezekben általában külföldi felhasználóink panaszkodtak. Leveleket kaptak, büntetésekkel fűszerezve. Az összeg pedig nem kevés, hiába csak egy-egy letöltés lett megjelölve a büntetéseknél.

No de, elég ennyi az ismertetőből. Térjünk rá a lényegre.
Mi az a VPN, és minek is az nekünk?

Mikor internetezünk, a szolgáltatónkon keresztül érjük el a weblapokat, töltünk le. Látni lehet, hogy a mi IP címünkkel mégis mit töltöttek le, mikor. Ez azért probléma, mert a szolgáltató rögzíti, kinél járt az aktuális IP cím. Tehát ha bármelyik jogvédő látja, hogy mi letöltöttünk egy illegális szoftvert esetleg, azonnal lekérheti a címünket.

Ezzel minden megvan ahhoz, hogy egy kövér büntetést kapjunk. Persze, Magyarországon még nem hallani róla. Még. Nem tudni mikor léphet érvénybe egy ilyen szabályozás, mikor döntenek úgy, küldenek pár szívhez szóló irományt.


A VPN egy átjáró. Csatlakozás után, minden adatunk titkosítva, egyfajta csatornán megy keresztül. A csatornán kilépve, persze ismét lesz IP címünk, méghozzá a VPN szerver IP címét hagyjuk magunk után, mint egyfajta digitális lábnyom. No de, itt jön a képbe a megfelelő VPN szolgáltató. Vannak olyan szolgáltatók, melyek külön erre mennek rá... a felhasználók biztonságára, védelmére. Ezek a szolgáltatók nem tárolják ezeket a nyomokat, nem naplóznak. Ezért hiába is kérdezné a jogvédő szervezet mégis ki használta az adott IP címet, nem tudják az adatot kiadni, mivel az nem is létezik. (A szolgáltatók listáját lentebb olvashatod.)


Mire is van szükségünk, ha VPN-en keresztül szeretnénk netezni?

  • Egy VPN előfizetésre. Sajnos nem ingyenes a dolog. Valakinek a szervereket életben kell tartani, és a sávszélesség (internet) is pénz. Ezt kell megfizetnünk.
  • Egy szoftverre, amivel majd csatlakozunk (iPhone-on keresztül, Windows, MAC OS X, Linux... mindenütt lehet VPN-t használni manapság.)

Fontos: A pontos csatlakozási útmutatókat, minden szolgáltató maga biztosítja. Amennyiben nagy igény van a dologra, írok egy postot, amiben lépésről-lépésre, esetleg videóval megmutatom mit-hogyan csináljatok.



A megfelelő szolgáltatók listája (itt egy lista, mivel ez nem valami fizetett iromány):
https://torrentfreak.com/which-vpn-providers-really-take-anonymity-seriously-111007/


Hosszas tesztelés árán, a TorGuard VPN-je bizonyult a legjobbnak mind közül.
(Személyesen őket találtam a legjobbnak, leggyorsabbnak. Pro package-t fizettem elő tesztképpen.)

Hátrányok:

  • Az ember akadni, laggolni fog a netes játékokban, hiszen egy külföldi országban elhelyezett szerverre kimegy az adat, majd utána éri el csak célpontját. Ez sok "ms" (milliszekundum) késleltetést eredményez, ami online játékokban nagyon kellemetlen lehet.
  • A sávszélesség NEM korlátlan. Ilyen nincs, nem létezik, és nem is létezhet. Fizikai lehetetlenség lenne a korlátlan sávszélesség. Tehát ezzel is érdemes számolni. Amennyiben nagyon gyors internetelérése van az embernek, előfordulhat, hogy majd csak a töredékét tudja használni az internetkapcsolatának. Ez persze függ a szerver terhelésétől, és a szolgáltatótól. Ilyenkor válthatunk másik szerverre, megpróbálhatunk másik szolgáltatót.
  • Van olyan szolgáltató, ahol az SMTP ki van kapcsolva. Ez annyit tesz, hogy levelezőkliensből (Thunderbird, Office Outlook, Live Mail) nem lehet leveleket küldeni. Persze a levelezőkiszolgálók webes felületéről továbbra is küldhetünk leveleket.


! Észrevételek, kérdések jöhetnek mind hozzászólásokban, mind privát üzenetekben az oldalon.
Az oldalon "ittechnician" néven találtok meg, UID: 41547