2015. január 6., kedd

Anonim üzenetküldés - Wickr

Anonim üzenetküldés, avagy a Wick működés közben


2013 nyarán kirobbant a nagy NSA botrány, melynek hatása a mai napig tart. A szakmabeliek, politikusok és hétköznapi emberek felfogása gyökeresen megváltozott a digitális kommunikációt illetően. Mindenki szeretné biztonságban tudni a magánszféráját és úgy kommunikálni másokkal, hogy arról harmadik személy - hatóság se - szerezhessen tudomást.
A probléma megoldására több magas szintű titkosítással ellátott alkalmazás került napvilágra. Én most egy kiváló, könnyen kezelhető, kellően biztonságos multi platformos alkalmazást szeretnék bemutatni, melynek a neve: Wickr.
Röviden ismertetem az alkalmazás főbb tulajdonságait és utána bemutatom a telepítés, konfigurálás menetét.
Fontos azonban leszögezni, hogy 100%-os biztonság nincs. Ez az alkalmazás se garantálja ezt, azonban az alkalmazott titkosítás erőssége és a különböző funkciók nagy mértékben megnehezítik a titkosszolgálatok és hatóság általi lehallgatást, ezzel védve a magánszféránkat. Számtalan csevegő alkalmazás létezik (pl.: Skype, Viber, Facebook Messenger, WhatsApp, Kik...stb), azonban ezek használata semmilyen valós biztonsági szintet nem ér el, ezeken az alkalmazásokon keresztül küldött üzeneteket a beépített hátsó kapuk és más egyéb biztonsági problémák miatt nagyon könnyen le lehet hallgatni.

A Wickr főbb tulajdonságai:

- teljesen ingyenes
- nyílt forráskódú katonai szintű titkosítás végponttól végpontig (AES 256, ECDH 521, RSA 4096 algoritmusok segítségével)
- multi platformos elérhetőség (Windows, Linux, Mac OS X, iOS, Android)
- szöveg, hang, kép küldése és videotelefonálási, csoportbeszélgetési lehetőség
- elküldött üzenetek nyomtalan megsemmisítése a készülékből és a memóriából is (min. 3 másodperc, maximum 6 nap)
- teljes reklámmentesség
- az átmenő szervereken minimális naplózás, meta adatok törlése

Bővebb információk (angolul):


Telepítés és konfigurálás

Az alkalmazást az alábbi weboldalon keresztül tudjuk letölteni:


Én az iPhone készülékekre elérhető iOS verziót fogom bemutatni.
Miután az App Storeba letöltöttem és feltelepítettem az appot, az alábbi képernyő fogad:


A "New Account" kiválasztásával készíthetünk egy új azonosítót. (én ezt fogom választani)Az "Existing Account" kiválasztásával egy, már meglévő fiókba lehet belépni.

_________________________________________________________________ 
Következő lépésben meg kell adnunk a kívánt felhasználónevünket és jelszavunkat:
"Desired Wickr ID": Ide kerül a felhasználónév
"Password": Jelszavunk (legalább 8 karaktert érdemes használni, és lehetőség szerint legyen benne kis és nagybetű, szám és különleges karakter egyaránt.
"Repeat Password": Ismételjük meg jelszavunkat.
Fontos! A program figyelmeztet, hogy ne felejtsük el a jelszavunkat, ugyanis nincs lehetőség annak visszaállítására!
_________________________________________________________________ 
A program elvégzi a regisztrációt és üdvözöl:
               

________________________________________________________________  
Következő képernyőn meg lehet adni a telefonszámunkat és/vagy az email címünket. Ez opcionális lehetőség, csupán arra szolgál, hogy ezen adatok segítségével a programba regisztrált ismerőseink (akinek már benne vagyunk a telefonkönyvükbe) hamarabb megtalálhassanak. A készítők lent írják, hogy a megadott adatokat titkosítva tárolják.
Véleményem szerint nem célszerű megadni ezen adatok egyikét se, én üresen hagytam őket.
 
 ________________________________________________________________ 
Következő ablakban bekapcsolhatjuk a barátok automatikus megkeresése opciót. Ez által a program a telefonkönyvünkben tárolt nevek, telefonszámok, email címek alapján keresést hajt végre és megjeleníti azokat az ismerősöket, akiknél a program már telepítve van.
A program készítői megjegyzik, hogy maximálisan tiszteletben tartják a  semmilyen SPAM jellegű marketing üzenetet nem küldenek a kinyert elérhetőségekre. Én ezt az opciót bekapcsolva hagytam.

_________________________________________________________________ 
Tovább lépve elkezdhetjük a program használatát. A bal felső sarokban található lakat jellel lehet kijelentkezni, alul három fül található:  
"Messages" - itt lesznek a beszélgetéseink
"Friends" - itt a barátlistánkat láthatjuk
"Settings" - itt a program beállításait találhatjuk

_________________________________________________________________ 
Következő lépésben nézzük meg a Settings menüpontban elérhető opciókat és vizsgáljuk meg részletesen a beállítási lehetőségeket:
Az "Account" menüpontban találhatjuk a felhasználónevünket, itt akár törölhetjük is a "Terminate Account" gomb megnyomása és jelszavunk beírását követően, továbbá alul a saját eszközök listáját láthatjuk.
A "Notifications" menüpontban az értesítéseket szabályozhatjuk. Tudjon küldeni push értesítéseket vagy sem ("Push Notifications"), továbbá rezegjen e ha új üzenetünk érkezett ("Vibrate On New Message").
A "Secure Shredder" menüpontban a program biztonságos törlési mechanizmusát állíthatjuk gyengébb vagy erősebb fokozatra. Alapértelmezésben ez közepes erősségen van és a program a háttérben automatikusan elvégzi. A "Manual Shredder" résznél lehetőségünk van azonnali és visszaállíthatatlan teljes manuális törlést végezni. Alap esetben ezekhez a beállításokhoz nem kell nyúlni.
A "Default Destruction" menüpontban az alapértelmezett idő értéket állíthatjuk be, mely után a küldött üzenet megsemmisül. Ez gyári értéken 1 napra van állítva.
Az "Auto Lock" menüpontban pedig beállíthatjuk, hogy a program mennyi idő elteltével zárolja magát és kérje el jelszavunkat újra. A "Never Lock" opció esetében sose, ennek használata azonban nem javasolt!
_________________________________________________________________ 
A "Friends" fület választva lehet kezelni a partnereinket, felvenni új embereket felhasználónév alapján. (Jobb felső sarok egy kis ember piktogram + jellel)
Az "Enter WickrID" mezőbe írjuk be a partnerünk felhasználónevét majd kattintsunk az "+ Add Friend" gombra.
A programban ezt követően már tudunk is üzenetet küldeni a felvett partnerünknek. Azonban a biztonság ezzel még nem teljes, el kell végeznünk egy kulcs-csere procedúrát. (csak mobil eszközök között működik) Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy kiválasztjuk a partnert majd a felugró kis ablakban a jobb sarokban levő kulcs ikonra kattintunk. Ekkor bejön egy menüpont, ahol a "Send Verification Request" opciót kiválasztva el tudjuk kérni a partnerünk titkos kulcsát. (Ilyenkor a program egy üzenetet küldd neki a kérelemről.) Ha a partner elküldte, akkor az alatt levő "Import User Verification Key"-t kiválasztva és a kulcsot bemásolva hitelesítettük a partnerünket (a sárga ikon a neve előtt zöldre változik), ezzel garantálva, hogy a végpontok között levő kommunikáció biztonságos legyen. Fontos, hogy mindkét fél cseréljen kulcsot!
Amennyiben tőlünk kéri a partner a titkos kulcsunkat, akkor ezt elfogadva ("Accept") három lehetőségünk van elküldeni számára azt: E-mail, SMS, videóüzenet formájában. Ha a partnerünk megkapta, akkor a fent leírt módszerrel be kell importálnia és készen is van!

_________________________________________________________________ 
A "Messages" fülön tudunk beszélgetést kezdeményezni. Minden új üzenet egy lezárt lakat jel formájában jelenik meg, rábökve láthatjuk a teljes üzenetet. Az üzenet melletti kis piros jelre kattintva jön elő a fénykép, hang, fájl csatolási lehetőség, továbbá itt állíthatjuk be egyénileg az elküldött üzenet érvényességi idejét, melyet követően megsemmisüljön.
A program értesítést küldd, ha a partnerünk az elküldött üzenetet lefényképezte (scrrenshotolta).

       

Fontos megjegyezni, hogy a biztonság garantálásához az is fontos, hogy a mobil eszközünk vagy számítógépünk vírusmentes legyen, naprakész, valós idejű vírusirtóval rendelkezzen és az operációs rendszer folyamatosan frissen tartsuk.
A program kezelése nem bonyolult, remélem, hogy a fenti részletes magyar nyelvű leírás segítségével minél többen tudjátok majd használni. Amennyiben kérdés lenne a program működésével, további beállításával kapcsolatban, esetleg elakadtatok valahol, akkor írjatok bátran a webmaster@ncore.cc email címre, ahol lehetőség szerint igyekszünk megválaszolni a felmerült problémákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése